کنکور سال 1390

انتشار نکات مهم درسی جهت شرکت در آزمون سال 1390

کنکور سال 1390

انتشار نکات مهم درسی جهت شرکت در آزمون سال 1390

درس منطق- سال سوم دبیرستان

در این صفحه به نکات مهم درس منطق میپردازیم که با خواندن این نکات به طور جدی ، دیگر نیازی به خواندن متن کامل کتاب نداشته و در زمان خود صرفه جویی میکنید. لذا ابتدا درس به درس نکات مهم متن را با هم میخوانیم و پس از اتمام کامل کتاب ، تست های درس منطق را با هم کار میکنیم. تستهایی که بعد از اتمام کتاب در این وبلاگ به انتشار میرسد مجموعه کاملی از تستهای کتب معتبر درسی یعنی گاج ، قلمچی و ... میباشد لذا با مراجعه به این وب دیگر نیازی به تهیه کتب پراکنده نخواهید داشت.


توجه: کلماتی که به صورت بولد یعنی پر رنگ تر از نوشته های دیگر هستند ، مهم اند و ممکن است به صورت جای خالی بیایند لذا باید بیشتر مورد  توجه قرار گیرند. اما این به معنای کم ارزش بودن سایر نکات نمیباشد.



==============

منطق

سال سوم دبیرستان

رشته علوم انسانی


درس اول: انسان و تفکر


ملاک برتری انسان نسبت به سایر موجودات دیگر در طول تاریخ ، قدرت تفکر و اندیشه بشری بوده است که  در کتب فلسفی و منطقی به آن نطق می گویند. البته این نطق به معنای سخن گفتن نیست بلکه به معنای تفکر و تعقل است که در سخن گفتن تجلی شده و خود را نشان میدهد. ( بنابراین چون تفکر و تعقل با سخن گفتن خودش رو نشون میده ، بهش میگن  نطق )


از این رو وقتی ارسطوییان به انسان میگویند حیوان ناطق ، در واقع میخواهند جایگاه رفیع اندیشه را در ساختار وجودی انسان نشان بدهند.


حالا میخوایم ببینیم ارسطوییان چه افرادی هستند؟

جواب: ارسطوییان به افرادی گفته میشود که مبانی اصلی فلسفه ی ارسطو را پذیرفته اند.


خب اصلا خود جناب ارسطو چه کسی بوده؟

ارسطو فیلسوف بزرگ یونان در سده چهار قبل از میلاد است که وی را معلم اول نیز مینامند.


پس تا اینجا متوجه شدیم که ارسطو یک فیلسوف بزرگ یونانی بود و به افرادی که مبانی اصلی فلسفه ارسطو رو پذیرفته اند ، ارسطوییان میگویند.



خب حالا اگه این بخش رو کاملا متوجه شدید میریم سراغ بخش بعدی این درس



مهمترین فعالیت روح انسان، تفکر است. 

و منطق ، قواعد حاکم بر دنیای تفکر است.

توضیح: خب گفته که مهمترین کاری که روح انسان انجام میده فکر کردن و تفکر است و به قواعد و قوانینی که بر فکر کردن روح انسان حکومت میکنه ، منطق گفته میشه. یعنی منطق همون قواعد و قانون های تفکر است


ما میتوانیم این قواعد و قوانین را کشف کنیم و با تاکید و توجه به آنها ، سریعتر و بهتر و دقیقتر فکر کنیم.


اساس اندیشیدن ، ارادی نیست و منطق به ما کمک میکند که بتوانیم  بهره برداری بهتری از این فرایند طبیعی داشته باشیم.


ذهن با اندیشیدن زنده است و کاری جز فکر کردن ندارد. این تفکر ضوابطی دارد که ذهن به طور طبیعی آنها را رعایت میکند. 

کشف ضوابط تفکر و چگونگی عملکرد آنها و اینکه چه عواملی باعث تسریع و بهبودی کار و چه عواملی باعث کندی و نارسایی تفکر میشود، به علم منطق مربوط میشود.


منطق از ذات انسان سرچشمه میگیرد

هیچکس ابداع کننده منطق نیست همانطور که هیچکس ابداع کننده کار قلب نیست. علم منطق با دقت نظر ارسطو تدوین شد و ارسطو را نمیتوان ابداع کننده این علم دانست بلکه او فقط طرز کار خدادادی ذهن را کشف کرد ، مدون نمود و به دیگران نشان داد که ذهن چگونه فعالیت میکنه ، چطور به اشتباه می افتد و چگونه میتوان جلوی برخی اشتباهات را گرفت. بنابراین ارسطو کاشف قواعد منطق است و نه طراحی کننده آن. هرکسی این قواعد را بهتر بشناسد و رعایت کند ، کمتر به اشتباه می افتد و افکار صحیحتری خواهد داشت.


توضیح: ممکنه این بخش یه کم گیج کننده باشه . به همین خاطر براتون یه مثال میارم تا راحت تر متوجه بشید. یعنی اینکه کسی منطق رو اختراع نکرده. منطق و عملکردش مثل قلب و عملکرد قلب به طور خدادادی وجود دارد و کسی اون رو اختراع نکرده و اگر ما میگیم که ارسطو کاشف علم منطق هستش منظورمون این نیست که ارسطو منطق رو ابداع و اختراع کرده بلکه وی فقط قوانین منطق رو فهمید و کشف کرد و به دیگران معرفی کرد.

مثلا اگه شما یه دستگاه ناشناخته پیدا کنید که تا حالا اون رو ندیدید و نمیدونید چطور کار میکنه ، اگه شما متوجه عملکرد اون دستگاه بشید و یاد بگیرید که چطور کار میکنه ، این به این معنی نیست که شما اون دستگاه رو ساختید و اختراعش کردید بلکه شما فقط شیوه عملکرد اون رو فهمیدید و به دیگران هم یاد میدید. این کاری بود که ارسطو در قبال علم منطق انجام داد یعنی منطق رو اختراع نکرد بلکه فهمید که چیزی به اسم منطق وجود داره با یک سری قوانین که اون قوانین رو به دیگران ارائه کرد و ما رو از وجود اونا آگاه کرد.


واقعا منطق درس شیرینیه مگه نه؟ اصلا مثل یه جور مجله اطلاعات عمومی میمونه پس با اشتیاق بخونیدش مثل من


خب اگه تا اینجای کار رو خوبه خوب متوجه شدید میریم سراغ بخش آخر درس . خوبیه درس منطق اینه که دروسش کوتاه هستند و شما رو زیاد خسته نمیکنه.


و اما بخش پایانی درس:


منطق، دانشی است که طرز کار ذهن را در عمل تفکر، تشریح میکند ( یعنی توضیح میده که ذهن چه جوری فکر میکنه) تا انسان با آگاهی از طرز کار ذهن، بهتر از آن استفاده کند.

منطق برنامه ای نیست که یک دانشمند آن را بسازد و به ما بگوید که اینطور بیاندیشید یا اینطور تصمیم بگیرید بلکه منطق فقط طرز کار ذهن را نشان میدهد و ما را در اندیشیدن یاری میکند و مانع بروز مشکلات در ما میشود.


خب خب خب دیدی چقدر شیرین و ساده بود؟ به همین راحتی ما یک درس رو تمام کردیم. حالا شما از روی این نسخه کپی بردارید و چند بار دیگه هم بخونیدش.  اینبار سعی کنید عمیقتر به چیزهایی که یاد گرفتیم فکر کنید و بهتر متوجه بشید .

یادمون نره که ما انسانیم و به هرچی بخوایم میرسیم. بیاید حق خودمون رو از دنیا بگیریم. حق گرفتنیه ، نه دادنی


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد